снимка: ВМС Тържествата по случай 140 години от създаването на Военноморските

...
снимка: ВМС Тържествата по случай 140 години от създаването на Военноморските
Коментари Харесай

Българските ВМС се подготвят за най-голямото си учение

снимка: ВМС 

Тържествата по случай 140 години от основаването на Военноморските сили бележат приключването на две трети от настоящата образователна година и осъществяването на по-голямата част от плануваните задания, както и други значими действия от цялостното развиване на Военноморски сили, написа в. " Българска войска ". 

През септември следва да се организира тактическо обучение на Флотилия бойни и спомагателни кораби, което е най-голямото национално обучение на флота. През октомври и ноември базов миночистач “Шквал ” ще взе участие в състава на Втората непрекъснатата група противоминни кораби на НАТО, а през октомври и ноември фрегата „ Дръзки ” ще се включи в интервенцията по морска сигурност на НАТО „ SEA GUARDIAN ” в Средиземно море “. Това сподели на специфична конференция в Бургас преди празника на флота командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

До момента Военноморски сили са организирали и провели общо 39 тактически учения на единичния транспортен съд, 29 тактически учения на бреговите формирования, 4 тактически учения на корабни дивизиони, 2 на отряд кораби, 1 тактическо обучение на Флотилия бойни и спомагателни кораби, национално военноморско обучение с интернационално присъединяване „ Бриз 2019 ”, 12 интернационалните учения като 4 от тях от вида PASSEX.

„ С равнището си на професионализация и бойна подготовка, както и с високата оценка, която получиха на извършените учения, Военноморски сили посрещат почтено своя професионален празник “, акцентира контраадмирал Михайлов.

През юли Военноморски сили организираха националното военноморско обучение „ Бриз 2019 ” отворено за присъединяване на Военноморски сили от страни членки на НАТО. Българските Военноморски сили участваха с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души персонален състав.

Общо в учението участваха 11 страни с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Франция, Втората непрекъснатата група кораби на НАТО и Втората непрекъснатата група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132-ма души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, локални органи на ръководство, неправителствени и частни организации.

Оценката, която бе дадена за „ Бриз 2019 ”, е извънредно висока. „ Доказахме, че освен притежаваме оперативна съгласуемост в интервенции на НАТО, само че и сме способни да командваме такива “, безапелационен беше командирът на флота.

„ Наши щабни офицери са в органите за подготовка и ръководство на учения, интервенции и задачи на Алианса и Европейския съюз. Формированията от Военноморски сили за оказване на помощ на популацията при бедствия унищожиха 4 бойни артилерийски снаряда и организираха здравна евакуация на болен член на екипажа от търговски транспортен съд “, сподели още командирът на Военноморски сили контраадмирал Михайлов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР